7 tips voor veilig thuiswerken - YONIT

7 tips voor veilig thuiswerken

7 tips voor veilig thuiswerken

Veilig thuiswerken? We zijn allemaal meer of minder te vinden op het digitale web. Aanvallers weten deze weg ook prima te bewandelen en maken gebruik van de zwakheden van machines én mensen.

De zwakheden van mensen zijn vaak slordigheden die voorkomen kunnen worden. Met deze 7 (basis) tips geven we een eerste aanzetje naar veilig thuiswerken. Zo geven we digitale veiligheid een boost.

Voorkom dat je slachtoffer wordt van een digitale aanval. Maak gebruik van onderstaande tips voor veilig thuiswerken.

Ok. Hier komen de 7 (basis) tips voor veilig thuiswerken:

  1. Vertrouw niemand. Ok. Het klinkt wat onaardig, maar dit is wel degelijk de beste basishouding. Komt er een e-mailbericht binnen van een onbekende afzender? Wees dan echt heel alert. 1 muisklik verder kun je slachtoffer zijn van een digitale aanval.
  2. Geef NOOIT je wachtwoord. Het is nog niet zo lang geleden; meneer had een probleem met zijn website. Zijn website was gehackt. Wat bleek; een week daarvoor had meneer een e-mail ontvangen met daarin de vraag om het wachtwoord van de website te sturen omdat er een update moest plaatsvinden. Meneer gaf ondoordacht gehoor aan het verzoek. Het gevolg was dat de website nu in handen was van de digitale aanvaller. Moraal van dit verhaal is dat wachtwoorden strikt persoonlijk zijn.
  3. Antivirus. Virussen zijn een grote bedreiging voor iedere computer. Zorg daarom voor een bijgewerkt Antivirus programma.
  4. Gebruik geen openbaar draadloos internet. Wees echt heel voorzichtig met openbaar draadloos internet. Het is verleidelijk om gebruik te maken van dingen die gratis en makkelijk beschikbaar zijn. Bij openbaar draadloos internet weet je echter nooit wie er mee kijkt. Wees daarom voorzichtig met openbare WIFI.
  5. Zeker niet doen. Bescherm je zelf en plaats geen ongepaste, onjuiste of illegale zaken op het internet. Hiermee bescherm je niet alleen jezelf maar ook anderen. Wees sowieso voorzichtig met het plaatsen van informatie op het wereldwijde web. De verwijder knop bestaat niet op het internet. Eenmaal op internet geplaatst kan het moeilijk zijn om de informatie weer te verwijderen.
  6. Welke gegevens vul je in? Online bestellen van producten of diensten is erg eenvoudig en wordt op grote schaal door veel mensen gedaan. Dat is op zich niet erg, maar bij iedere bestelling laat je informatie achter. Ga maar eens na waar je het afgelopen half jaar je persoonlijke gegevens (naam, adres, contactgegevens) hebt ingevuld. Welke websites hebben om deze informatie gevraagd? Deze tip gaat er niet om dat je dit niet meer moet doen, maar wees je er van bewust. Vul sowieso niet meer informatie in dan strikt noodzakelijk is voor het doel waarvoor de informatie wordt gevraagd.
  7. Gebruik verschillende veilige wachtwoorden. Hoeveel wachtwoorden gebruik je? Minder dan 5? Dan gebruik je vermoedelijk op veel websites of mailboxen hetzelfde wachtwoord. Dat is natuurlijk erg handig aangezien je anders al die wachtwoorden moet onthouden. Toch is het niet slim. Indien je wachtwoord ergens wordt achterhaald, dan loop je het risico dat meer gegevens worden buitgemaakt. Maak daarnaast gebruik van een veilig wachtwoord. Deze kan ook goed te onthouden zijn. Maak gebruik van wachtwoorden van meer dan 10 tekens. Een mooi wachtwoord is bijvoorbeeld ‘Onstegelpadheeft23tegels!’. Niet moeilijk te onthouden en wel veilig.

Hoever moet je om veilig thuis te werken?

Die vraag is zeker terecht. 100% garantie is namelijk niet te regelen online. Zorg er echter voor dat de basis op orde is. Zo beperk je het risico om slachtoffer te worden van een digitale aanval. Uiteraard zijn er nog veel meer tips te geven. Wellicht dat hier een volgend artikel op volgt.

Reageer op dit bericht

Samen kijken naar uw uitdaging? Neem vrijblijvend contact op!

Contact >